Geld Verdienen
gekkengoud
euroclix
moneymiljonair
  Home
Mijn Links
Feestdagen
Links
 Copyright  Hm41.nl   Webmaster H . Minnema All rights Reserved
Kinderen
PC tips
 Chrome sneller maken
 Real Fashion

Ransomware en cryptoware (gijzelsoftware)

Ransomware is een type malware, ofwel kwaadaardige software, die een computer blokkeert of bestanden versleutelt (cryptoware). 
Pas als losgeld (ransom) wordt betaald, zou de computer of bestanden weer gebruikt kunnen worden. 
De Nederlandse term is daarom gijzelsoftware.

Cryptoware

De meest vervelende vorm van ransomware is cryptoware. 
Het zorgt ervoor dat bestanden op de besmette computer worden versleuteld, bijvoorbeeld je hele foto-archief. 
Dit houdt in dat de bestanden niet meer geopend kunnen worden. 
Cryptoware kan ook bestanden besmetten op aangesloten externe harde schijven of netwerkopslag die in Windows verkenner een schijfletter heeft (zoals E:, F:, G:). 
Als de bestanden eenmaal versleuteld zijn, verschijnt een melding dat je moet betalen -vaak honderden euro's- om je bestanden weer te kunnen gebruiken.

Op het moment dat je bestanden zijn versleuteld, zijn er vaak maar 2 en soms 3 opties:

 • Een back-up van de bestanden terugplaatsen. 
 • Voorwaarde is natuurlijk wel dat er een (recente) back-up is en dat deze niet ook versleuteld is door het cryptoware-virus. 
 • Daarnaast is het van belang om eerst het virus te verwijderen, zodat bestanden niet opnieuw worden versleuteld.
 • Als je geluk hebt, zijn de makers van de cryptoware opgepakt of zijn er ver-/ontsleutelingsgegevens door de politie bemachtigd. 
 • In april 2015 wist de politie samen met antivirusmaker Kaspersky sleutels voor Coinvault te achterhalen. Is je pc besmet met deze cryptoware dan kun je via de site van Kaspersky proberen je data te ontsleutelen.
 • Betalen. In principe is het nooit goed toe te geven aan criminelen, maar als de getroffen data erg belangrijk is, kun jr er toch voor kiezen deze afweging te maken. Er is geen garantie dat de criminelen de sleutel verstrekken die benodigd is de bestanden te ontsleutelen, maar ervaringen tonen dat dit vaak wel gebeurt. 
  Let op, betalen bij ransomware die je computer blokkeert (en niet uw bestanden heeft versleuteld) is niet raadzaam! Dergelijke virussen zijn vaak te verwijderen door uzelf of een computerexpert.
         

Voorkomen en back-uppen

Het belangrijkste is om te voorkomen dat je met ransomware/cryptoware besmet raakt. Vooral bij cryptoware kun je anders gegevens permanent kwijt raken. Voor de zekerheid is het raadzaam om regelmatig te back-uppen, en wel op een zo een manier dat niet ook de back-up kan worden versleuteld.

Hier volgen maatregelen die je kunt treffen om besmetting met virussen en cryptoware in het bijzonder te voorkomen:

 • Houd je besturingssysteem, antivirus, browser en andere programma's (zoals Adobe Reader) up-to-date.
 • Klik niet op bijlagen en links in e-mails van onbekenden of mails die je niet vertrouwt. Eind 2014 werd er geprobeerd cryptoware te verspreiden middels nepmails van PostNL. De mail bevatte een link naar een eveneens neppe website van PostNL, waar een document te downloaden was over een pakket dat niet bezorgd kon worden. Openen daarvan leidde tot besmetting met de cryptoware genaamd 'Torrentlocker'.
 • Cryptoware is vaak een uitvoerbaar exe-bestand, vermomd als ander soort bestand, bijvoorbeeld een pdf-document. Standaard verbergt Windows de exe-toevoeging achter de bestandsnaam, zodat je niet ziet dat het eigenlijk om een potentieel gevaarlijk exe-bestand gaat. Lees hoe je bestandsnaamextensies kunt weergeven.

Er zijn verschillende manieren om te back-uppen. Maar, let wel op dat niet alle manieren van back-uppen geschikt zijn om te kunnen herstellen van versleuteling door cryptoware. Cryptoware kan namelijk niet alleen de gegevens op het besmette apparaat versleutelen, maar bijvoorbeeld ook op aangesloten usb-stick, externe harde schijf, netwerkopslag (NAS) en een back-up in de cloud (op internet, zoals Google Drive).

Voor back-uppen op een usb-stick of externe harde schijf is het raadzaam deze alleen aan de sluiten op het moment van een back-up. Bij een netwerkopslag kun je er voor kiezen dat alleen de back-upsoftware bestanden mag opslaan op de netwerkschijf (bijvoorbeeld via FTP) en dat via Windows verkenner alleen de bestanden gelezen kunnen worden. Bij een cloud back-up, en ook sommige andere vormen van back-up, kun je bestanden terughalen als er zogenoemd versiebeheer aanwezig is. Als in de meest recente versie van een back-up bestanden zijn versleuteld, kun je dan nog alijd terug naar een oudere versie van de back-up.

Ransomware (zonder versleuteling)

Naast de hierboven genoemde cryptoware, die bestanden versleutelt, is er ook ransomware die de computer blokkeert, meestal bij het opstarten. Er verschijnt dan een melding dan de pc weer wordt vrijgegeven na betaling. De suggestie wordt gewekt dat de blokkade opgelegd is door een overheidsinstantie, zoals de politie, wegens een overtreding op de wet. Zo kan er (onterecht) worden getoond dat er illegale software of pornografisch materiaal is aangetroffen. Na een betaling van een boete zou de blokkering worden opgeheven. Dit is echter niet het geval. Betaal in deze gevallen nooit.

 
    Kom je hier als leek niet uit, dan kan een computerwinkel dit probleem oplossen.
     

Ook op Apple?

De meeste ransomware/cryptoware die tot op heden is gesignaleerd, is gericht op Windows-systemen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook gevallen bekend dat de telefoon van iPhone-gebruikers was geblokkeerd. Kortom, waar je ook mee het internet op gaat, houd dat apparaat up-to-date, gebruik altijd je gezonde verstand en een kritische blik, zeker als iets ook maar een kleine twijfel oproept.

   

 Halloween
 Sinterklaas
 Kerst
 Oud en Nieuw
 Gogo's
 Pokemon
 Knikkers
 Techniek
 Kubus oplossen
 Status Quo
Mika Hakkinen
 Spaarprogramma's
 Schotelantennes
 Pokeren
 Pink Floyd
 Darten
GoogleChrome sneltoetsen
verwijder sweet-page.com
politievirus verwijderen
Ransomware verwijderen
Mystartsearch verwijderen
Advies  PC samenstellen

Juzt Nails
 

  TV Gids
  Weer
  Teletekst
  Routeplanner
  Telefoongids
  Nieuws
  Waldnet
  De Telegraaf
  Verkeersboete
  P2000
  Gratis Rijbewijs Online
  BasisCursus HTML
Handige Links
 Contact
 
flickr
one.com
wii
hm41
ford mustang
iphone
koffie
amiga
pinkfloyd
uriah heep

foto galerij


nikon
radio
icloud
puppies
lp
Elizium
Panoramio
buizenversterker
Friesland