Geld Verdienen
gekkengoud
euroclix
moneymiljonair
  Home
Mijn Links
Feestdagen
Links
 Copyright  Hm41.nl   Webmaster H . Minnema All rights Reserved
Kinderen
PC tips
 Chrome sneller maken
 Real Fashion

Trabant was een automerk van de automobilwerk uit het voormalige Oost-Duitsland. De naam is in 1957 gekozen na een prijsvraag nadat de auto eerst slechts onder zijn typenaam verkocht werd. De naam is erg toepasselijk: enerzijds betekent het zoveel als 'maatje', veel mensen beschouwden hun Trabant als deel van hun familie. Anderzijds verwijst de naam naar Erdtrabant, oftewel satelliet. De auto moest tonen dat de DDR (Duitse Democratische Republiek, een voormalig land, opgegaan in Duitsland) meeging in de technologische vooruitgang die in 1957 in de Sovjet-Unie de eerste satelliet leverde

In de jaren zestig was de Trabant een tamelijk moderne auto. Van het begin tot het einde van de productie van de wagen werden er geleidelijk aan allerlei verbeteringen aangebracht zoals een sterkere motor, een grotere tank en een 12 volt elektrisch systeem. Dit waren echter dusdanig kleine verbeteringen dat Trabant de stand der techniek in het Westen niet bij kon houden. Er werden weliswaar nieuwere Trabants ontwikkeld maar de partijleiding vond het niet nodig de nieuwere modellen op de markt te brengen. Zo werd tot 1990 het model P601 gevoerd. Vanaf 1990 werden er nog ongeveer 90.000 Trabants 1.1 gebouwd met de viertaktmotor van de VW Polo, maar deze was niet erg gewild omdat deze veel duurder was dan de tweetakt en men inmiddels liever auto's uit het Westen kocht.

Na de eenwording van Duitsland in 1990 bleek de door de staat gesteunde 'IFA'-fabriek (Industrieverband Fahrzeugbau) van de merken Trabant, Wartburg en Barkas (het vroegere) framo niet langer levensvatbaar. Op 1 April 1991 sloten alle fabrieken definitief hun poorten. Van de vier merken was Trabant, geproduceerd in het Saksische Zwickau (Duitsland), ruimschoots de grootste. Na 33 productiejaren stond de teller op 3.096.099 exemplaren. Wartburg, met een fabriek in Eisenach (Duitsland), haalde deze aantallen bij lange na niet, maar concurreerde ook niet met de Trabant; het merk stond duidelijk op een hoger plan.

Trabants stonden in het Westen bekend als kwalitatief zeer slechte auto's. In werkelijkheid was en is de Trabant echter een robuuste wagen met een vrijwel onverslijtbare techniek die door de eigenaar eenvoudig zelf te onderhouden en te repareren was.

Na de val de Muur beleefde het merk enige opleving door een soort camp-status, als onderdeel van een bredere\ DDR nostalgie. In 1991 verscheen een Trabant op de hoes van het muziekalbumAchtung baby van de band U2. In de Duitse hoofdstad Berlijn is het mogelijk stadsritten te maken in een vloot Trabants die door een gids langs toeristische locaties wordt geleid, het zogenaamde Trabi safari.

De Trabant werd aangedreven door een luchtgekoelde tweecilinder tweetakt-motor van 595 cc inhoud. Het binnendeel van de carrosserie was zelfdragend van metaal, maar de buitenzijde van de spatborden, portieren, dak, motorkap en kofferdeksel waren vervaardigd uit Duroplast, een kunststof gebakken van katoenvezels gedrenkt in phonolhars. Dit alles vanwege een staaltekort door een embargo uit het Westen, en een overschot aan katoenvezels uit Rusland. De hars kon men winnen uit bruinkool.

De Trabant was leverbaar als 2-deurs limousine, 2-deurs combi ("Universal"), en als open model ("Kabel" (voor het leger, en later voor jachtopzieners) of "Tramp" (civiel)). Na de wende bouwde de firma Ostermann nog een ombouwset om een Trabant te veranderen in een cabriolet. De importeur zat in Ravenstein (Nederland). Regelmatig arriveerden goederentreinen met tientallen wagons vol Trabants, die vervolgens werden overgebracht naar het vlakbij gelegen terrein van de importeur. De Trabant was in West-Duitsland en Nederland goedkoper dan in Oost-Duitsland. De export was erg belangrijk om deviezen te verkijgen. Vanwege strengere emissie-eisen werd de Trabant sinds de jaren 70 niet meer in Nederland ingevoerd.

trabanttrabant

Het einde van de productie

In 1990 kwam een grote technische vooruitgang in de Trabant.
 De Trabant 1.1 werd gelanceerd met een in licentie gebouwde VW viertakt motor.

                                 trabant1.1            


De Oost-Duitse regering sloot in de jaren ’80 een contract met Volkswagenconcern,
zodat de
VW-Alphamotoren op de fabriekslijnen in de DDR gemaakt konden worden.
De koop en de bouw van de nodige machinies en de omschakeling van de fabrieken koste
 de
DDR zo’n 7,69 miljard mark.
Zo bleef er geen geld over voor een nieuw design van de modellen van Trabant, Wartburg
 of
Barkas.
Zo moesten de nieuwe motoren in de oude carrosserie geplaatst worden. 
Het optische verschil tussen de P601 en de P1.1 is minimaal, maar technisch is er veel
 winst
geboekt.
De P1.1 had een 4-takt motor met waterkoeling, schijfremmen aan de voorkant, moderne
veersystemen aan beide assen, een nieuw ontwikkelde 4 versnellingsbak met een
versnellingspook en een nieuwe stuurinrichting.

Ondanks al die vernieuwingen had de Trabant 1.1 in het verenigde Duitsland geen kans.
Dit lag niet aan het onveranderde uiterlijk of de hoge prijs.
De inwoners van het voormalige Oost-Duitsland wilde na 40 jaar een ’west’auto hebben.
Na 1990 vonden daarom ook veel Trabi’s een treurig einde op de sloop.
Op 30 april 1991 rolt de laatste Trabant, een roze, van de band.
Het Volkswagenconcern kocht de fabriek op, demonteerde de productielijn en sloopte het
grootste deel van de gebouwen in Zwickau.

 Halloween
 Sinterklaas
 Kerst
 Oud en Nieuw
 Gogo's
 Pokemon
 Knikkers
 Techniek
 Kubus oplossen
 Status Quo
Mika Hakkinen
 Spaarprogramma's
 Schotelantennes
 Pokeren
 Pink Floyd
 Darten
GoogleChrome sneltoetsen
verwijder sweet-page.com
politievirus verwijderen
Ransomware verwijderen
Mystartsearch verwijderen
Advies  PC samenstellen

Juzt Nails
 

  TV Gids
  Weer
  Teletekst
  Routeplanner
  Telefoongids
  Nieuws
  Waldnet
  De Telegraaf
  Verkeersboete
  P2000
  Gratis Rijbewijs Online
  BasisCursus HTML
Handige Links
 Contact
flickr
one.com
wii
hm41
ford mustang
iphone
koffie
amiga
pinkfloyd
uriah heep

foto galerij


nikon
radio
icloud
puppies
lp
Elizium
Panoramio
buizenversterker
Friesland